Android och Windows ekosystem #2

Förra året vid den här tiden kladdade jag ihop lite tankar om att köra Android och Windows i en hyffsat fungerande symbios. Få notifieringar från telefonen till datorn, kopiera filer mellan mina enheter på ett smidigit sätt och liknande.

Mycket har hänt under året som gått, även om mycket är same same som innan.

1.

Grunden i mitt lilla ekosystem är, som innan, appen Din Telefon som installeras på Windows 10-datorn och sen Your Phone Companion på telefonen. Har du en något sånär ny Windows 10-dator är Din Telefon antagligen redan installerat. Det du behöver göra är att koppla den till din telefon. Detta gör man via Inställningar och sen klicka på Telefon.

Min telefon just nu är en Samsung S10e och Samsung har ett samarbete med Microsoft. Your Phone Companion är exempelvis inbakad i Samsung’s android-version. För att koppla sig till datorn så får man gå in i huvudmenyn och klickar på Länk till Windows.

När kopplingen väl är gjort får man notifieringar från telefonen till datorn, man kan svara på meddelanden, komma åt bilder etc. Personligen tycker jag det är extremt mycket enklare att svara på ett sms via ett riktigt tangtbord än att skriva på telefonens dito.

2.

Nästa app som jag alltid installerar på telefonen är Microsoft Launcher. Med den home screen-appen får man lite mer koppling till sitt microsoft-konto. Exempelvis Time Line. Du kan även lägga till så du ser de senaste dokumenten som du gjort något med. Eller om du använder Microsofts Sticky Notes så kan dessa dyka upp här.

En annan finfin sak med Microsoft Launcher är att du kan backa upp den i molnet. När du skaffar en ny telefon (eller ominstallerar den gamla) kan du få tillbaka dina inställningar, teman, programikoner etc.

3.

Nått jag börjat göra oftare nu är att filma med telefonen. Och dessa filmer vill man ju föra över till datorn för lite pilleri i nått käckt program.

Tyvärr kan du inte (än så länge i alla fall) se eller öppna dina filmer via Din Telefon-appen, men det finns halvenkla lösningar på det problemet också.

Feem (Windows) (Android) funkar väldigt bra och snabbt. Bara att dela filen du vill skicka och sen välja enhet att skicka till. Sen upptäkte jag på jobbdatorn att telefon och dator måste befinna sig på samma trådlösa nätverk. På jobbet har vi ett nätverk för datorer, ett annat för telefoner… Hemma däremot funkar Feem klockrent.

En annan finfin sak är att om du väljer att ladda ner Feem till datorn (istället för att installera den via Windows Store), så kan du välja att starta upp programmet automagiskt när du startar datorn. Detta gör att när du vill dela något från telefonen (eller surfplattan), så slipper du att först starta programmet på datorn för att sen ta emot filen.

Men… Det finns flera bra program för filflytt. Samsung Flow exempelvis (Windows) (Android). Men jag tror du behöver ha en Samsung-telefon för att den här ska funka felfritt. Och tyvärr kan du bara ha 2 st enheter kopplade till telefonen. Själv har jag har åtminstone 3 datorer där hemma + en surfplatta + jobbdatorn.

Sen hade det varit fint om man inte behövde svara Ja på frågan om att tillåta anslutning från en redan kopplad enhet, varje gång man startar upp appen i telefonen. Det slipper man med Feem.

Med Samsung Flow kan du även enkelt få upp telefonen som en mobile hot spot, istället för att trixa i huvudmenyn på telefonen för detta. Och du kan även låsa upp datorn med Samsung Flow, istället för att skriva in en pin-kod eller lösenord.

App nummer 3 är Pushbullet (Windows) (Android). Kan också användas för sms och notifieringar från telefonen. Används inte lika frekvent av mig som för ett år sedan, men den funkar. Kan dock funka bättre, stora filer verkar vara lite smådumma att skicka.

En (kanske bra) sak med Pushbullet är att du kan remote komma åt filer på dina reggade enheter. Vilket kan vara bra ibland…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *