Android Windows Ecosystem

bild från https://uk.pcmag.com/how-to/89562/how-to-sync-notifications-between-windows-10-and-your-phone

Jag har under något år eller så kollat på lite olika sätt att få till ett litet ekosystem mellan min Andrioid-telefon och Windows 10, liknande det du kan få om du har en Apple-dator och iPhone. Kunna se när någon mot förmodan ringer eller skickar sms (och kunna svara på detta sms via datorn), se bilder på telefonen via datorn utan att först behöva ladda upp dom till exempelvis Onedrive samt ha möjlighet att skicka filer till och från valfri dator/telefon/surfplatta på ett enkelt sätt.

Allt detta kan jag nu.

När jag började testa använde jag mig av Cortana för att få notifieringar till datorn. Lite småtricky att gå igång på datorn (på telefonen får man ladda ner ett apk-paket som man installerar). Bilder och filer brydde jag mig då inte så mycket om.

Men under de senaste uppdateringarna av Windows 10, funkar inte Cortana på samma sätt längre. Man kan inte längre ”lura” Cortana att man är i exempelvis USA eller Storbritannien (som krävs för att Cortana över huvud taget ska dyka upp). Läge för att hitta nya vägar alltså…

1 – Din telefon-appen

I höstas släppte Microsoft appen Din telefon. Och det verkar som om tanken med denna är att man ska kunna spegla din Android-telefon på datorn. På telefonen installerar du motsvarigheten, Your phone companion. Sen loggar du in med samma Microsoftkonto som du använder för datorn och vips så kan du se bilder och sms på datorn. Personligen tycker jag det är miiiicket smidigare att skriva på datorn jämfört med telefonen.

Med lite tur så kommer det komma fler ”features” i Din telefon-appen i framtiden. Att kunna svara om någon ringer är ju kanske lite smånajs (men i ärlighetens namn inget jag saknar. Räcker med att se att någon har ringt)… Annat som är najs_to_have är att kunna dela filer på samma sätt som du kan göra mellan dina datorer där hemma (högerklicka på filen/Dela och välj dator). Men det kanske kommer i framtiden.

2 – Skicka filer till och från telefonen

För att skicka filer från och till telefonen från datorn använder jag Pushbullet, som dels finns som tillägg i Chrome/Firefox/Opera, dels som klient på datorn och som app i telefonen.

Med hjälp av Pushbullet kan du göra lite olika saker, bland annat skicka sms, samma som med Din telefon-appen alltså. Och du kan kan skicka filer till de enheter som du anslutit till ditt Pushbullet-konto. Skaffar du deras premium-konto får du bland annat en delad Klipp & Klistra-funktion (klipp ut på datorn, klistra in på telefonen).

Det finns 2 klienter av Pusshbullet till datorn (2 som jag känner till i alla fall). En officiell från Pushbullet själva och en som heter Instabullet (finns i Windows Store) som kostar 14 kr eller något liknande. Instabullet är till utseendet rätt fult. Men om du som jag sitter med en jobbdator där du inte får installera vad som helst (men får installera det som finns i Windows Store) så är detta ett sätt att komma åt Pushbullet-godsakerna.

För att dela en fil från datorn till telefonen så högerklickar du på filen och sen Dela, och sen väljer du Instabullet (ska du dela filen till en annan Windows-datorn väljer du bara den datorn under Dela).

Använder du Pushbullet-klienten så kan du välja Pushbullet istället när du högerklicka på en fil. Sen väljer du vilken enhet du ska skicka filen till. Detta sätt funkar dock inte om du vill dela via ett program (exempelvis Foto där du precis öppnat upp en bild och vill skicka den till telefonen). Där ser du bara Dela (har du Instabullet installerad så funkar detta sätt).

Ganska rätt så smidigt-värre 🙂

3 – Microsoft Launcher på telefonen

Grunka nummer 3 sen – Microsoft Launcher. Detta är Microsofts hemskärmsapp, som det så fint heter på svenska. När du installerat den (och loggat in med ditt Microsoft-konto) så kan du så att säga ta vid där du slutade på datorn (eller tvärtom) via Tidslinje (se nedan). Du ser vilka dokument du haft uppe (och som du kommer åt på båda enheterna (alltså om dokumenten ligger på nån molndrive som Onedrive)), vilka sidor du surfat på etc. Du kan också få upp dina ”fästisar” eller Sticky Notes. Detta är inget jag använder dagligen, men det är inte helt ofel att ha.

Fast, nu när jag tänker efter. En sak som Sticky Notes kan användas till är ju som nån sorts Klipp&Klistra-funktion mellan dator och telefon (eller tvärtom).

4 – Fortsätta-surfa-på-annan-enhet-och-liknande-saker – Tidslinje

I Windows 10 har det, som sagt, funnits något som kallas för Tidslinje. Här kan du se vad du gjort under den senaste dagarna, vilka sidor du surfat på, dokument som du öppnat etc.

För webbsidor så har det tidigare bara funkat när du använt Edge som webbläsare. Men för en tid sedan kom ett tillägg i Chrome så att säga ger samma effekt – Web Activities.

För att se din Tidslinje på datorn får du antingen klicka på ikonen som ser ut så här (ser du inte den, högerklicka på aktivitetsfältet och sen Visa knappen Aktivitetsvy). Eller så kan du, om du sitter du med en modern Windows-laptop, istället ”swipa” nedåt med 3 fingrar på touch paden så får du fram samma sak.

Och, använder du ovan nämna Microsoft Launcher på telefonen så ser du samma Tidslinje om du så önskar.

Men det är inte bara webbsidor som syns. Har du jobbat på ett dokument liggandes på din Onedrive (har själv bara testat med just Onedrive, men detta kanske funkar om du har dina dokument på Dropbox eller Google Drive också), dyker detta dokument upp i tidslinjen. Öppna dokumentet och fortsätt där du slutade…. Typ…

Himskans fiffigt.

Så, för att korta ner det hela betydligt:

1 – Din telefon (dator) – Your phone companion (telefon) – sms och bilder än så länge.

2 – Pushbullet (dator och telefon) – sms, skicka filer, få notifieringar från telefonen. Finns att installera som tillägg i diverse webbläsare också.

3 – Microsoft launcher (telefon) – få tillgång till din Tidslinje/Sticky notes etc från datorn. ”Ta_vid_där_du_slutade”, typ…

4 – Web activities (Chrome) – få med det du surfat på via Chrome i Tidslinjen.

Eller, om du har en någorlunda ny Dell-dator så kan du installera Dell Mobile Connect istället. Eller Samsung Flow om du har en Samsung-telefon. Eller någon annan liknande app…


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *