Få snabbare mobilt bredband ute på landet

I väntan på den fiberkoppling som nån gång (kanske) kommer så bestämde jag mig för att tillsammans med min ADSL-koppling också köra med en mobilt bredbands-koppling. Streamar en hel del filmer och serier och märkte att ADSL-kopplingen (på hela 10 mbit in, 1 mbit ut) inte alltid räckte till. Inte för själva streamingen. Men så fort jag exempelvis fick en uppdatering på nån av datorerna eller på telefonen/surfplattan så började det lagga.

Okul…

Så… Mobilt bredband alltså. Helst utan någon bindningstid då fiberkopplingen som sagt (kanske) dyker upp inom en hyffsat snar framtid.

Först använde jag mig av mitt gamla Telenor-abonemang som jag använde i lite drykt 11 år (skaffade det 2007). Fri surf i 4G, men för lite för mycket pengar. Skaffade istället ett Hallon-abonemang med 200GB data/månad, för 299 kr/månad.

Hallon kör på Tre’s nät och här ute (på landet alltså), så har Tre rätt ok hastighet. Kunde komma upp i runt 20 mbit in och kanske 3-4 mbit ut.

Men jag lyckades då och då att surfa upp de där 200GB’en. Med alldeles för många dagar kvar innan det fylldes på.

Okul igen…

Började därför kolla runt igen efter ett nytt passande abonemang. Tre har ett med obegränsad surf, men du måste binda upp dig i 2 år. Inget jag ville…

Tele2 visade sig vara lösningen. Obegränsad surf för 499 kr/månad utan bindningstid. Problemet var bara, visade det sig, att hastigheten här ute på landet inte imponerade direkt. Fick runt 5-6 mbit in, 1-2 mbit ut. Kollade man på Tele2’s täckningskarta så borde jag få högre hastighet.

Den nya lösningen blev att skaffa en riktad antenn för att förstärka signalen in och ut. Inköpslistan bestod av en Riktad 4g-antenn med mimo 15 dBi och ett gäng kablar. Sedan tidigare hade jag en router (och en rundstrålande antenn).

Hade dock, trot eller ej, ett nytt problem med min nya uppsättning. Jag behövde ge mig upp på garagetaket för att där komma åt antennfästet jag har för tv-antennen (vi här ute på landet använder fortfarande sådana antika tingerstar).

Och jag är rätt så rejält höjdrädd. Tillräckligt för att tycka 2 meter upp är lite småjobbigt. Nu var det nog en 4 meter som gällde, med ett lätt sluttande tak.

Men, det var bara att tjuren vid hornen och ge sig upp. Efter lite pill så satt allt på plats och det var dags att ge sig ner. Att det sen visade sig att jag lyckats glömma/förtränga att jag skulle ha sett till att ”putta in” mer av kablarna genom ventilen (in mot vinden) fick vara. Nu hänger kanske 4 meter kabel (x2) på utsidan. Och kablarna är rätt styva så de har ”trasslat” ihop. Sitter järnet…

Men jag får numera runt 25 mbit in och 16 mbit ut. Så värt allt besvär alltså!

Kul…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *